Blomfakta & skötselråd

Fikon - Fakta & skötselråd

Eftertraktat, exotiskt, snyggt. Vi är många som villhöver ett fikonträd. Ge det kärlek och du kan skörda fikon i grönt, svart eller lila framåt hösten. Ät genast! 

Ditt nya favoritträd tycker om att stå ute och klarar köldknäppar, men det är bäst att övervintra det i ett svalt rum.

Vetenskapligt namn: Ficus carica
Familj: Mullbärsväxter
  


SKÖTSELRÅD FIKON:

Sol+moln_blomfakta.png

Läge: Ställ ljust, men inte i skarp sol.

Vattenkanna_blomfakta.png

Vattning: Vattna regelbundet, ca två gånger i veckan under vår och sommar. Låt inte växten stå i vatten utan låt jorden torka upp emellan.

Ge mindre vatten under vintern när plantan tappar löv. Ju mörkare och svalare trädet sår dessto mindre vatten behöver den. 

Näring_blomfakta.png

Näring:  Ge gärna en svag dos näring vid varje vattning. Välj näring för blommor eller medelhavsväxter.

Spray_blomfakta.png

Omvård: Vill ha fukt! Spreja med vatten en gång i veckan.

Plantera_blomfakta.png

Plantering: Plantera en kruka med dräneringshål, lägg lecaklulor i botten och fyll på med blomster- eller planteringsjord.

Förnya delar av jorden vid behov och byt till en aningen större kruka när rotsystemet fyller hela krukan. 

 


Blomfakta_fikon.jpg

Fler och fler upptäcker fikonträdet! Växten är lättskött och ger dig möjligheten att få skörda dina egna fikon. 

I Sverige är det vanligast att ha fikon i kruka, som vi kan flytta in på vintern, men det finns även sorter som fungerar att odla på friland. 

Beskäring

Fikonträdet behöver inte beskäras men du kan forma det och ta bort äldre grenar om du önskar. Beskär i så fall trädet på sommaren.

Vinterförvaring

Fikonträdet tål frostknäppar men vill på vintern stå svalt och med mindre ljus. Det är normalt att växten tappar blad på vintern.

På våren när frostnätterna är över och värmen börjar stabiliseras kan du börja flytta ut ditt fikonträd. Tänk på att vänja det succesivt mot såväl sol som kyla. 

Blomfakta_fikon2.jpg

Skörda fikon

På sommaren ger trädet frukter som kan skördas och ätas. Gratinera dem till exempel tillsammans med getost och honung.

Frukterna plockas när de är mjuka och skalet börjar bli skrynkligt - något som vanligtvis sker i juli-september.

Under sensommaren och hösten kommer ofta nya fruktknoppar som inte hinner mogna. Dessa kan dock övervintra under vinterförvaringen.