Blomfakta & skötselråd
Hyacint - fakta & skötselråd
Vacker, väldoftande och stämningsfull. Hyacint är en blomma som de flesta förknippar med advent och att det börjar närma sig jul. Dess ovanliga blomma och karakteristiska doft gör den oerhört populär, särskilt eftersom den också är mycket lättskött. Men även om hyacinten längtar efter soliga dagar kan den blomma inomhus på vintern och återfinns till och med i många vår- och julbuketter! Läs om hyacintens egenskaper och dess historia, och få några tips om hur du odlar den.
Hyacint: Egenskaper
Hyacinten är en lökväxt som tillhör släktet Hyacinthus och familjen Hyacinthaceae. Tidigare klassificerades hyacinter som en del av den stora liljefamiljen (Liliaceae). Hyacinter har sitt ursprung i östra Medelhavsområdet, inklusive Turkiet, samt Mellanöstern och Centralasien.
De stjärnformade blommorna som sitter tätt samlade i starkt doftande klasar gör hyacinten till en stolthet i våra trädgårdar och hem. Förutom sin underbara doft ger den också en ordentlig färgklick till trädgården, då den finns i många olika färger. Den kan hittas i blå, rosa, röd, vit, gul och orange, som alla varierar från pastellfärger till mer intensiva nyanser.
Den mest utbredda arten är den östliga hyacinten eller Hyacinthus orientalis. Ursprungligen hade den en blåaktig färg, men tack vare många års ansträngningar från holländska trädgårdsmästare odlas den nu i en mängd olika färger.
Det finns även holländska hyacinter eller trädgårdshyacinter, de så kallade “romerska” hyacinterna (H. albulus) med vita blommor och Parishyacinter (H. provincialis) med en glesare blomning. Den fleråriga lövfällande växten lyser upp våra trädgårdar från mars till maj i blomsterbäddar, stenpartier och planteringslådor!
Hyacinten är en fantastisk perenn och passar perfekt i vårens blomsterbuketter. Tillsammans med tulpaner och påskliljor är den en av vårens stjärnor. Så varför inte sätta några hyacinter i en vas för att ge en härlig doft och lite extra färg till ditt hem? Men det är dock bäst att hålla dem borta från sovrummet. Hyacinter har en stark doft som kan vara ganska överväldigande.
Var försiktig med hyacinter om du är allergiker
Hyacinter är otroligt vackra och väldoftande blommor, men om du är astmatiker eller allergiker bör du vara försiktig innan du planterar dem i din trädgård. Enligt Astma- och Allergiförbundet är hyacinter faktiskt några av de mest allergiframkallande blommorna här i landet.
Bland de olika hyacintsorterna finns det dock stor variation i doftintensiteten, vilket också påverkar hur allergiframkallande varje enskild hyacint är. Ofta är det de vita och mindre färgstarka hyacinterna som också är minst allergiframkallande. Prata gärna med din lokala florist om valet av hyacinter om du är allergiker eller astmatiker
Skötsel av hyacinter
Hyacint på lök
- Vattnas sparsamt då löken innehåller den näring och fuktighet som knoppen behöver för sin utveckling
- För bra hållbarhet och kompakta stänglar vill hyacinten stå svalt. Långa stänglar kan skäras av och användas som snittblomma
Hyacint som snittblomma
- Fyll en vas med kallt vatten
- Gör ett kort snitt med en vass och ren kniv
Så planterar du hyacinter
Oavsett om de planteras i en blomsterbädd, kantbädd, stenparti eller kruka kommer hyacinter att fylla din trädgård eller balkong med doft och färg under våren! Dessutom är de relativt lättskötta. Hyacintlökar bör planteras på hösten, i halvskugga och i väldränerad jord. Först och främst är det viktigt att skydda dig själv genom att bära trädgårdshandskar. Hyacintlökar är giftiga och kan orsaka stickande känslor, klåda eller till och med mag- och tarmbesvär hos människor.
Gräv ner lökarna på ett djup av cirka 10 cm och håll ett avstånd på ungefär 15 cm mellan lökarna. De bör planteras på ett djup som är ungefär tre gånger deras egen höjd. Ju större lök, desto djupare ska den planteras. Du kan också sätta lökarna i grupper i en stor kruka eller planteringslåda för att njuta av hyacinterna på din balkong eller terrass!
Lägg ett lager sand eller grus i botten av varje planteringshål för att förbättra dräneringen. Placera lökarna och täck dem med jord – helst en blandning av trädgårdsjord och krukjord.
Var försiktig så att du inte packar jorden för hårt; använd händerna istället för fötterna. Avsluta med att vattna ordentligt, men undvik att övervattna – jorden ska inte bli genomblöt.
I slutet av vintern kan du tillföra lite specialgödsel för blommande växter eller välbrunnen kompost för att ge näring åt hyacinterna.
Se till att hålla jorden fuktig under blomningen. När blomningen är över, skär bort bladen först när de har gulnat helt. Detta gör att löken kan återhämta sig och samla energi inför framtida blomning.
Så här vattnar du hyacinter
Hyacinter i krukor behöver rikligt med vatten under blomningen. Håll jorden fuktig från det ögonblick den första skottet sticker upp ur jorden och så länge växten har gröna blad.
För hyacinter planterade direkt i marken behöver du bara vattna vid behov och kontrollera jordens fuktighet då och då.
Under hela blomningsperioden kan du tillsätta flytande gödsel för blommande växter till vattnet för att ge hyacinterna extra näring.
Kan hyacintlökarna stanna kvar i jorden?
Det är en vanlig fråga bland dem som planterar lökar för första gången. Så vad ska du göra med hyacintlökarna efter att de har blommat?
Svaret är enkelt: Låt dem vara kvar där de är.
Alla lökväxter kan föröka sig på egen hand under flera år och bilda nya lökar. Varje lök producerar en blomma, och vissa växter har till och med förgrenade blomsterstjälkar som bär flera blommor, till exempel vissa tulpanvarianter.
Hur får du hyacinten att blomma igen
Om lökarna får stanna kvar i jorden och så länge de inte står i vatten, kommer hyacinterna att blomma om varje vår. För att detta ska fungera är det viktigt att låta bladen sitta kvar tills de har gulnat helt.
Så länge bladen är gröna förser de löken med näringsämnen som hjälper till att bygga upp dess energireserver. Klipp därför inte bort bladen för tidigt, även om de gulnande bladen kan se mindre attraktiva ut.
Få dina hyacinter att blomma till jul
Många i Sverige känner hyacinten främst som en vacker julblomma. Det är faktiskt ganska enkelt att få hyacinterna att blomma och sprida färg och doft till jul, men det kräver lite planering och tajming.
För att få hyacinter att blomma till jul är det bäst att plantera lökarna ungefär 12 veckor innan jul. Plantera dem i små krukor med väldränerad jord. Låt spetsen på löken sticka upp ur jorden och placera krukorna på en mörk plats – om krukorna får sol, kommer knopparna inte att utvecklas ordentligt ur bladen.
Efter att hyacinterna har stått i mörker i cirka tio veckor är det dags att ta fram dem och placera dem på en ljus plats, men undvik direkt solljus. Vid det här laget bör bladen ha vuxit till ungefär fem centimeter. Fortsätt vattna dem regelbundet och placera dem gärna på en sval plats under natten för att förlänga blomningstiden.
Använd gärna en blomsterpinne för att stötta hyacinterna om de börjar luta. Om du märker att hyacinterna blommar för tidigt, kan du bromsa blomningen genom att ställa dem i kylskåpet. Ta fram dem igen när julen närmar sig och du vill att de ska slå ut i blom lagom till högtiden.
Så beskär du hyacinter
Som du kanske redan vet kan du klippa bort hyacinterna när de vissnar, men alla blad bör lämnas kvar tills de har torkat helt. När växten är helt torr kan du klippa stjälken ungefär 1 cm från basen.
Så här förvarar du hyacinter
Om du har fått en hyacint i gåva eller vill ge bort en vacker hyacint, är de även perfekta som snittblommor för att lysa upp hemmet. De är mycket populära eftersom de håller länge i vasen. Detta beror på att hyacinterna fortsätter att växa, även när de är avskurna, vilket innebär att blommorna fortsätter att slå ut även i en vas.
För bästa resultat, välj hyacinter där blommorna precis har börjat öppna sig. Klipp stjälken med ett snett snitt på cirka 2 cm och försegla snittet snabbt genom att hålla det över en flamma. Byt vattnet varannan dag och klipp stjälken på nytt.
Tre olika typer av hyacinter
Det finns många olika typer av hyacinter, och många av dem passar bra i svenska hem och trädgårdar. Nedan presenterar vi tre vackra hyacintsorter som var och en förskönar med sin egen färgpalett och sprider sin karakteristiska doft.
Vanlig hyacint
Den vanliga hyacinten är särskilt känd för sin unika doft. Dessa lökväxter har en basal bladrosett och en upprätt stjälk, och de härstammar ursprungligen från områden som idag är Syrien och Turkiet. Växten förökar sig både med lökar och frön och ska inte förväxlas med exempelvis pärlhyacint eller porslinshyacint. Den vanliga hyacinten finns i många färger, såsom blå, lila, röd, orange och gul.
I naturen blommar de vanliga hyacinterna normalt från april till maj, men med hjälp av drivning kan man även få dem att blomma utanför säsongen, exempelvis till jul.
Pärlhyacint
Pärlhyacinten är en fantastisk och färgstark hyacint samt en klassiker i många blomsterbäddar här i Sverige. När man betraktar dessa hyacinter på avstånd kan man lätt tro att de bara bär en enda blomma. Men när man tittar närmare ser man de många små blommorna i toppen av hyacintens stjälk, som mest liknar små blå pärlor.
Precis som vanliga hyacinter har pärlhyacinter en stark och härlig doft. De trivs både i glasvaser, krukor och på ängar och passar utmärkt tillsammans med andra blommor i en vacker bukett. Pärlhyacinter är lättodlade här i landet och har inga särskilda krav på jorden de planteras i. De växer bäst i sol eller halvskugga och blir omkring 20 cm höga.
Löken bör planteras på ett djup av cirka 15 cm och med ett avstånd på ungefär 15 cm mellan lökarna.
Porslinshyacint
Porslinshyacinter är oerhört vackra blommor som, trots sin tålighet, är ganska sällsynta i Sverige. Dessa hyacinter kännetecknas av sina vita kronblad, var och en med en subtil blåaktig strimma.
Porslinshyacinter härstammar ursprungligen från Mellanöstern. Det sägs att det var den ryske kemisten och växtsamlaren Apollo Apollosovich som förde porslinshyacinten till våra breddgrader i början av 1800-talet. På håll kan man lätt förväxla denna hyacintsort med persisk scilla. Till skillnad från pärlhyacinten har dessa blommor större kronblad, och deras ståndare är fria.
Porslinshyacinter bör planteras tidigt på hösten på ett djup av cirka 10 cm och med ett avstånd på ungefär 10 cm mellan varje lök. De trivs i de flesta typer av trädgårdsjord men föredrar en lätt sandig och väldränerad jord. Plantera dem gärna på en solig och skyddad plats för bästa resultat.
Hyacintens historia
I den grekiska mytologin förklaras hyacintens ursprung. Det sägs att Apollon (sångens, musikens och poesins gud) och Zephyros (vindarnas gud) båda älskade den unge Hyacinthos.
En dag, när de två gudarna kastade diskus tillsammans, skickade den svartsjuke Zephyros diskusen i fel riktning och träffade Hyacinthos dödligt i tinningen. Djupt berörd av hans död förvandlade Apollon den unge mannen till en storslagen blomma: hyacinten. Blomman har således fått sitt namn direkt från denna myt.
Hyacinten var redan känd under antiken bland både greker och romare, och avbildningar av blomman finns även i persiska och turkiska miniatyrer. I slutet av 1500-talet introducerades hyacinten till Holland, där odlare började utveckla nya sorter som var mer blommande och varierande än den ursprungliga östliga hyacinten.
Tack vare dessa nya sorter blev hyacinten en av tidens mest populära prydnadsväxter. Under 1600- och 1700-talen blev den, liksom tulpanen, föremål för intensiv spekulation, och lökarna såldes till skyhöga priser!
I blomsterspråket symboliserar hyacinten trohet och glädjen i kärleken och är en passande gåva vid alla möjliga tillfällen, både på våren och vintern.
Hyacinter finns även hos florister under julperioden. Tillsammans med julstjärna, novemberkaktus och julros kan hyacinten fylla ditt hem med underbara blommor i december!
Om du vill unna dig själv en gåva är hyacinten en fantastisk blomma som håller länge och dessutom är en klassisk julblomma. Tveka inte att njuta av dess vackra färger, både till jul och i en vårbukett!