Blomfakta & skötselråd
Så sköter du om dina julblommor
Här får du några enkla tips på hur du tar hand om julens blommor så att dina favoriter kan hålla sig fina hela julen.
Julstjärna
Ända sedan aztekernas tid har julstjärnan ansetts helig i sina hemorter i Central- och Mellanamerika. Den amerikanske diplomaten Poinsett lyckades ändå smuggla ut några sticklingar från Mexiko till Amerika runt år 1830 och i början av 1900-talet började den marknadsföras i Europa. I dag är det Sveriges vanligaste julblomma.
Skötselråd julstjärna
- Julstjärnan vill helst stå ljust, men man kan också placera den inne i rummet. Visserligen förkortas hållbarheten då, men man kan tycka att det ändå är värt det.
- Viktigast är att den inte utsätts för kalldrag, eftersom den lätt tappar bladen om den utsätts för kyla.
- För mycket vatten ökar också risken för att bladen faller, så låt julstjärnan torka upp lätt mellan vattningarna. Det är speciellt viktigt om den står lite mörkare placerad.
- Observera att julstjärnan inte tål temperaturer under 12° vare sig under transporten hem eller när man vädrar.
Hyacint
Hyacinten härstammar från mindre Asien där den odlades redan under medeltiden. Namnet är dock hämtat från den grekiska mytologin. Enligt sägnen dödade Apollon kungasonen Hyacinthos från Sparta med ett olyckligt diskuskast. Apollon sörjde honom djupt och lät en blomma växa upp där Hyacinthos blod droppat ner på marken.
Skötselråd hyacint
- Hyacinter ska vattnas sparsamt eftersom löken innehåller den näring och fuktighet som knoppen behöver för sin utveckling.
- De utvecklade blommorna behöver mer vatten, men jorden ska alltid torka upp mellan vattningarna.
- För bra hållbarhet och kompakta stänglar vill hyacinten stå svalt.
- Långa stänglar kan skäras av och användas som snittblomma och har då lika lång hållbarhet som om de stått kvar på löken.
Amaryllis
Ursprungligen kommer amaryllisen från den sydamerikanska kontinenten där det finns 75 kända arter. De första kom till Europa på 1700-talet och den senaste kända arten Hippeastrum x Papilion, fjärilsamaryllis, upptäcktes så sent som 1967 i Brasilien.
Skötselråd amaryllis
- En planterad amaryllis ska köpas knoppig, placeras ljust och vattnas sparsamt. Annars blir blomsterstängeln lätt för lång.
- Som snittblomma har amaryllisen samma hållbarhet som om den haft löken kvar.
- Sätt en gummisnodd längst ner på stjälken så att den inte ”rullar upp sig”.
- Köp när åtminstone två av knopparna visar färg, men innan de slagit ut.
Azalea
Azalean kommer från Kina och Japan. På Himalayas bergssluttningar sprider den samma blomsterprakt som rhododendron gör i svenska trädgårdar.
Azalean har introducerats i Europa vid olika tillfällen, men det var först 1815 som förädling och förökning tog fart, då främst i Belgien, Frankrike och Tyskland. Där förökas azalean med sticklingar. När plantorna har anlagt knoppar på eftersommaren packas krukorna och sänds till odlare i Europa som driver plantorna i blom.
Skötselråd azalea
- En azalea vill stå ljust i rumstemperatur eller något svalare, dock inte över direkt värme.
- Azalean får aldrig torka upp i jordklumpen, för då faller alla blad av och plantan ger upp.
- Den vill ha jämn fuktighet. Antingen kan den vattnas lite varje dag eller så sänks rotklumpen ner i ljummet vatten ca fem minuter när jorden börjar kännas torr. Använd alltid kalkfritt vatten.
- Ljus och sval placering med jämn fuktighet förlänger blomningstiden.
Så tycker svenskarna
När Blomsterfrämjandet gjorde en Gallup-undersökning kom det fram att den blomma man förknippar mest med julen är julstjärna. Totalt säljs cirka 9-11 miljoner julstjärnor i Sverige varje år och majoriteten är svenskproducerade. 60–70 procent av försäljningen sker kring första advent, men julstjärnans säsong sträcker sig från mitten av november till strax efter jul.
Röd är den mest populära färgen på julstjärnan. På andra plats i jultoppslistan kommer hyacinten och på tredje plats amaryllisen, som nu ökar i popularitet, både som lök i kruka och som snittblomma.