Blomsterspråket

Färgskola - Gröna växter

Växternas gröna färg kommer från klorofyll, ett ämne som tar upp ljuset och hjälper växten att genom fotosyntes omvandla koldioxid till syre. Det är den biologiska förklaringen till hur viktig den gröna färgen är.

Blomfakta_AglonemaKeylime.jpg  Blomfakta_fikusUmbellata5.jpg

Gröna växter gör dig glad

Har du tänkt på hur lugn du blir när du kommer in i en blomsteraffär och helt plötsligt är omgiven av massor av gröna växter? Det är alltså ingen tillfällighet att gröna blad utgör basen i så gott som varenda bukett. Faktum är att en enda liten grön planta kan göra dig på riktigt gott humör. Förmodligen eftersom vi associerar grönt till natur och harmoni. Tänk bara på hur glad du blir när naturen byter skepnad och går från karg och tråkig, till grön, lummig och helt underbart vacker.

Grönt inom blomsterhandeln

Grönt är en stabil bas i så gott som alla binderier och är utan tvekan blomsterhandelns mest använda, och viktigaste färg. Grönt har även under de senaste åren börjat synas allt mer i inredningsdetaljer. Kanske är det färgens förmåga att väcka uppmärksamhet, utan att sticka ut allt för mycket, i kombination med att den ger energi och en känsla av balans, som tilltalar oss. Grönt används också som signalfärg och betyder i de sammanhangen att det är fritt fram att göra allt man ska, måste och vill göra.

Grönt symboliserar hopp

Inom Svenska kyrkan delar man upp kyrkoåret i fem liturgiska färger: vitt, violett, grönt, rött och svart som på olika sätt syns i dekorationer, på textilier, blommor och på prästens kläder. Grönt är vanligast och är den färg som symboliserar hopp, växande och mognad. Framförallt används den mellan trettondagen och askonsdagen (som inträffar vid olika datum i februari) och mellan annandag pingst och sista söndagen i november. Även inom katolska kyrkan är grönt vanligt förekommande. Grönt är också Islams färg, vilket bland annat syns på många muslimska länders flaggor. I Kina är grönt färgen för trä, en av jordens fem grundelement. Detta sägs grunda sig i att elementet trä hänger ihop med sommaren. Även om grönt är en positiv färg i det nu kristna Europa, har det inte alltid varit så. På medeltiden var färgen en symbol för onda andar, demoner och annat hotfullt. Som drakar till exempel!

Politiska nyanser

Inom politiken här hemma i Sverige och i många andra europeiska länder symboliserar grönt ett engagemang för natur, miljö och jordbruksfrågor. Det är ett mjukt alternativ mellan det konservativa och svala blå, och det rebelliska röda. Nyanserna är dock viktiga: skarpa ljusgröna toner står för nyfikenhet, ungdom och drivkraft, medan dovare varianter – tänk olivgrönt – ger ett diplomatiskt och auktoritärt intryck. I andra länder, som till exempel USA, förknippas däremot grönt med pengar och finansvärlden.

 

Här kan du läsa mer om våra färgskolor:

Färgskola - Gul

Färgskola - Violett