Blomsterspråket
I Sverige är färgen starkt förknippad med påsk, men solsymboliken i färgen gör att vi blir positiva och känner oss väl till mods oavsett när vi omges av något gult. Därför kan du skicka en bukett med gula blommor till någon för att säga "Du är solen i mitt liv". Solrosor, tulpaner, germini, påskliljor och dahlia är vanliga gula blommor.
Den gula färgen förknippas med intellekt, och inte för intet. Färgen stimulerar nämligen nerverna och stärker minnet. Gul inredning på arbetsplatser och i skolor boostar alltså prestationen, och motverkar dessutom nedstämdhet och tunga tankar. Just för att färgen är så pass stimulerande kan dock många få huvudvärk av att titta för länge på gula detaljer, precis som spädbarn kan upplevas skrika mer i gula rum. Gult anses också vara aptithöjande och främja ämnesomsättningen och används ofta, i milda toner, på restaurangväggar och på menyer. Kopplingen till mat är inte särskilt avlägsen: pasta, honung, saffran, citron, ost, senap… Redan Aztekerna använde gult som symbol för mat, eftersom det var färgen på den för dem så viktiga majsen.
Våra glada associationer till gult i 2000-talets Sverige grundar sig mer på vår längtan efter sol och ljus, än på historiska symboler. Vi kan ännu höra folk tala om gul som svekets färg, något som länge varit starkt fäst i hela det kristna Europa. Att gult varit en ovälkommen färg är inte konstigt: Judas Iskariot bar en gul kappa vid nattvarden, och den kristna dödssynden girighet betecknas också med färgen gul. När pesten härjade och pestfanorna vajade var även de gula. Gult har i den europeiska historian stått för svek, avundsjuka och sjukdom, och i Frankrike målades länge kriminellas dörrar i gult.