Tips
Nu är trädgårdarna fulla med vackra och ätbara blommor som är fina att piffa upp tallrikarna med. Här får du tips på hur du kan använda blommor som dekoration på mat och bakverk!
Det finns flera blommor som är ätbara, men ät endast dem du är säker på då det finns sorter som är giftiga. Undvik också att äta blommor som växer intill vägkanten då de är förorenade med avgaser etc.
Gör en god sommarsallad med fräscha primörer, så som rödbetor, morötter, sparris och olika salladssorter. Tips är att balansera smakerna med något salt, något sött och något surt för att få en härlig blandning. Toppa sedan salladen med små penséer för en extra somrig sallad.
Foto första bilden: Interflora Söders Blommor i Växjö
Blommor som dekoration på tårtor och bakverk passar till alla sommarens fester och kalas. Gör din favorittårta eller -kaka och förgyll den med ätbara blommor i vackra färger.
Läs mer: Bjud på en blomstrande sommartårta
Foto första bilden: Heidi Mikkonen
Kryddsmör kan göras på väldigt många sätt och anpassas efter just din smak. En spännande krydda är lavendelns goda och väldoftande blommor.
Lägg smöret i en skål. Skölj citronen och riv skalet. Hacka persiljan fint och blanda ned i smöret tillsammans med citronskal och lavendelblommor. Lägg smörklumpen i en bit plastfolie och rulla den till en fin rulle. Lägg rullen i kylen innan servering.
På sommaren är goda och vackra drinkar populärt att bjuda på. Oavsett vilka drinkar du bjuder på kan du dekorera dem med ätbara blommor för att göra dem extra somriga. Här ovan servererar vi drinkarna i glasburkar och med med citronmeliss, syrenblommor och violer på toppen. En fröjd för ögon och smaklökar!